Friday, January 5, 2018

zimski paradajz sos - Winter Tomato Sauce



Idealan sos za lazanju, a može i za špagete. Nije ga teško napraviti - smiksa se povrće, malo prodinsta i začini i na njega se izliju dve konzerve paradajz pelata. Onda se zaboravi u ekspres loncu na najmanjoj vatri na šporetu. Na kraju se sve izblenda štapastim mikserom... eto.





Ovaj je sos deo recepta za lazanju sa tikvicama i pečurkama koju pravim godinama, a recept sam pronašla pre petnaestak godina u knjizi The Pasta Bible by Jeni Wright. Ta mi je knjiga godinama pomagala da u kuhinji budem kreativna. Volela sam je toliko da je bila jedna od prvih stvari koje sam spakovala kad sam se selila iz braka, šta reći više. 


Potrebni sastojci:
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • 1 štap celera - ili pola celera sa malo lišća
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • malo lišća majčine dušice, origana ili marjorama i majčine dušice - ili po kašikica suvog lista od svake ove travke
  • 2 konzerve paradajz pelata - oko 420 g
  • 1 parče sušenog paradajza
  • 1 kašikica šećera
  • 6 kašika crnog ili belog suvog vina
  • soli i šećera po ukusu
  • malo maslinovog ulja
  • Parmezan za posipanje - ko voli i želi



Luk, šargarepa i celer se isitne u multipraktiku i izdinstaju na malo maslinovog ulja na koje je ubačen iseckan čen belog luka.
Ovome se dodaju začinske trave i dinsta se dok povrće ne omekša.
Ubaci se tada pelat, doda parče suvog paradakza i vino. Posoli i pobiberi po ukusu i ostavi da se krčka u ekspres loncu oko sat vremena. Na kraju se, po želji izblenda štapastim mikserom, ili ne...









Canned tomatoes combined with soffrito - the sautéed mixture of chopped onion, carrot, celery and garlic - and herbs give a better flavour than winter tomatoes.

Ingredients:
  • 1 onion
  • 1 carrot
  • 1 celery stalk
  • 4 tablespoons olive oil
  • 1 garlic clove, thinly sliced
  • a few leaves each fresh basil, thyme and oregano or marjoram
  • 2 cans (14 ounces) chopped Italian plum tomatoes
  • 1 tablespoon sun-dried tomato paste
  • 1 teaspoon granulated sugar
  • 6 tablespoons dry red or white wine
  • salt and ground black pepper
  • coarsely shaved Parmesan cheese, to serve
1. Chop the onion, carrot and celery stalk finely, either in a food processor or by hand.

2. Heat the olive oil in a medium saucepan, add the garlic slices and stir over very low heat for 1-2 minutes.

3. Add the chopped vegetables and the fresh herbs. Cook over low heat, stirring frequently for 5 to 7 minutes until the vegetables have softened and are lightly coloured.

4. Add the canned tomatoes, tomato paste and sugar, then stir in the wine. Add the salt and pepper to taste. Bring to a boil, stirring, then lower the heat to a gentle simmer. Cook, uncovered for about 45 minutes, stirring occasionally.



No comments:

Post a Comment