Monday, May 30, 2016
kremaste tikvice
Thursday, May 26, 2016
kupus sa graškom
Ovo je jedno vegetarijansko jelo indijske kuhinje, u kome se kupus i grašak, koje naša kuhinja i ne kombinuje rado, veoma dobro slažu. Brzo se priprema, osvežavajućeg je i sasvim neobično reskog ukusa. Odlično bi se složilo uz neko meso, pretpostavljam. Mi smo ga danas jele uz grilovani tofu - i bilo je baš super.
Sunday, May 22, 2016
kičeri - ručak i večera trodnevne ajurvedske detoksikacije
Ovo je zapravo rižoto sa mungo pasuljem, i spektrom začina, makar ja to tako vidim. Veoma prija sa povrćem kuvanim na pari. A energija koju daje telu je neobično mirna i postojana, čini mi se da nisam osetila do sada da me neko jelo na taj način nahranilo.
ovsena kaša - doručak trodnevne ajurvedske detoksikacije
Ova se kaša jede tri dana za doručak, sveže pripremljena. Izuzetno je ukusna. Slatka je od suvog grožđa, kiselkasta od voća, a svaki začin daje svoju notu. Veoma prija.
jevrejski burek - recept Dobriline nane
Friday, May 20, 2016
ukusan napitak - ajurvedski čaj za detoksikaciju
Wednesday, May 18, 2016
musaka od kupusa
Misliš li ti danas nešto da skuvaš?
Ali... samo dva dana nisam - mislim u sebi. Ne izgovaram ni: A u ta dva dana su vas gostile tetka i baka...
A dalje misli ubrzavaju: ok... šta bih mogla?... da vidimo šta kaže frižider: paketić mlevenog mesa i tri četvrt glavice kupusa - super! plus ideja sa super bloga Ko to tamo.
Evo skuvala sam! Ručak na brzaka, ali samo kakav! Ura za mamu u meni!
Saturday, May 14, 2016
Thursday, May 12, 2016
andaluzijski gulaš
Kažu mi deca, uz salve mljackanja, da nisam nikada napravila ovako perfektan gulaš. A kuvam veoma jestivi gulaš već četvrt veka, tako da tom komplimentu treba dati dužnu pažnju. Nije ni čudo da je gulaš smljackan za čas (a prizor ovovečernjeg zahvatanja u lonac, ponovo i ponovo, ću pamtiti dugo), jer ovo je recept legende našeg novinarstva, čuvenog satiričara i velikog gurmana Vlade Bulatovića Viba. Ovaj su recept u svojoj knjizi, Sočni kuvar dva debela novinara, objavili Mihajlo Mika Dajmak i Miloš Miša Lazić.
Tuesday, May 10, 2016
ćevapčići na ražnjićima
Obožavam ražnjiće - što i nije neka velika izjava, pošto obožavam hranu uopšte. Ali ražnjiće volim posebno. A koliko ih često pravim? Pa isto toliko posebno retko. Ne bih baš znala da kažem zbog čega. Nije da mi ih je iko ikada branio, samo ih nisu baš voleli, pa nije bilo svrha petljati se - klasična priča. Danas sam rešila da u skladu sa prolećem, malo promenim nekima omiljeni ručak zvani: ima ćevapa, ne treba ništa drugo... I dalje ima ćevapčića, samo uz njih ima i grilovanog povrća, u istom zalogaju. Sasvim malo drugačije a mnogo slasnije. Pravi ručak za divan prolećni dan na terasi.
Monday, May 9, 2016
kobasice u susamu
Ovako je kobasice spremala moja mama kad bi nam se najavili iznenadni gosti. I uvek je uspevalo, jer malo ko ne voli kobasice, a način pripreme i serviranja je taman toliko neobičan, da iznenadi izgledom i pobere pohvale, a ukus je malo pikantniji nego obično. A kobasica je kobasica - ne može da omane.
prokelj sa semenkama
Brzi prilog uz svaki ručak, za one koji vole prokelj, a i za one koji još ne znaju da ga vole. Na recept sam naišla pretražujući blog Na tanjiru, koji je ova dva meseca pod istragom u kuvarigrici FBI rukavice. Doduše, originalno je recept sa pinjolama, a kako njih nisam imala, domaće semenke su ih sasvim lepo zamenile.
Sunday, May 8, 2016
mafini sa čvarcima
Ovaj sam recept pročitala pre nekog vremena na blogu kod Domaćice - Kristine Gašpar i oduševila se. Još jedna divno jednostavna, a efektna kulinarska ideja - pogačice sa čvarcima u modlama za mafine.
Saturday, May 7, 2016
jevrejski kolač od jabuka
Što volim kad neko podeli na netu stari porodični recept! To je kao da su me pustili da im budem porodični prijatelj i zavirim im u špajz za praznike. A kad je taj neko još Deb, koja piše Smitten Kitchen, pa je još recept i lak za izvedbu - mojoj sreći nema kraja. Takva sam, šta ću.
Wednesday, May 4, 2016
slatka savijača sa sirom
Moje je detinjstvo obeleženo kolačima sa slatkim sirom, kao i detinjstvo svakog bačkog deteta. Kad sam, pred udaju, došla u Beograd, takvi moji gastronomski prohtevi bili su veoma čudni, niko nije mogao ni da zamisli kombinaciju sira i šećera. Čak je gađenje počesto bila reakcija. Sećam se kako su me prodavci sira na Kalenić pijaci ubeđivali da sir bez soli ne postoji... dok nisam otkrila zemunsku pijacu... Samo, nekako kolači od slatkog sira nisu zaživeli ni u mojoj kuhinji. Tako sam ovih dana prvi put pravila ovu štrudlu, koju znam da odvajkada volim.
Tuesday, May 3, 2016
200. pohovano meso i pire krompir
Kažem juče devojkama da sam napisala 199. objavu i da bi bilo lepo da napravim nešto fino za sledeću jubilarnu. Iv krene u podsećanje onoga šta sam izjavila posle stote objave: rekla si da nećeš do hiljadite praviti frku... a kad iz pozadine obe začujemo: pohovano meso i pire krompir.
Pa jasno! Naravno da za značajnu objavu mora da se napravi značajno jelo - ono koje je obeležilo detinjstvo kod bake! Kako se samo nisam sama toga setila!
Sunday, May 1, 2016
vekna od mesa sa jajima
Ovo je jedan skroz retro recept, stariji od disko muzike - rane sedamdesete na delu, makar što se mog života tiče. Ali mojoj deci isto toliko skroz, ali baš sasvim, nov. A svideo im se vrlo. Nekako je kombinacija za ručak bila u skladu sa današnjim praznikom - sa tom kišovitom kombinacijom prvomajskog Uskrsa bez Uranka i sećanja na neke drugačije praznike sa ovim datumom.
Subscribe to:
Posts (Atom)