Friday, August 21, 2015

brokoli wok


Izvrstan prilog uz meso, koji ćete očas napraviti.

Brokoli zadrži hrskavu strukturu, a šampinjoni mu dodaju mekoću. Nemojte kretati u pripremu ovog jela sa malim brokolijem. Uvek iznova budem iznenađena koliko velika količina brzo nestane sa stola.




Wok je alatka koja je od ogromne pomoći kad želite brzo da spremite nešto slasno. Nikad nije dovoljno velik. Wok koji najradije koristim sam pazarila u Solunu, ovako ogromnog ga vukla po vrelom letnjem danu... o koliko se taj mali trud isplatio!

Ovećem karfiolu odsecite listiće. Stabljiku i lišće iseckajte na manje komadiće, njima je potrebno duže vreme da omekšaju. Volim ovo jelo jer uglavnom ne znam šta bih sa stabljikom od brokolija, sem da je sameljem u krem čorbe. Iznenadiće vas koliko ukusni budu ovi komadići, skoro da cvetići brokolija služe samo za ukras.

Na par kašika vrelog ulja ubacite komadiće stabljike brokolija i pirjajte na jakoj vatri stalno mešajući. Na žalost, još uvek nisam ostvarila san da imam plinski štednjak, da bih imala dovoljno jaku vatru za wok. Tada jela iz woka budu idealno hrskava. 






Na ringli je ceo postupak polaganiji, više je ono što zovemo dinstanjem, nije stir fry kako bi bilo primereno woku, ali ne mari mnogo, bude veoma ukusno i ovako. Šampinjone ne moram da seckam unapred, sečem ih direktno u stabljike koje se dinstaju. Ako imate plin, svi sastojci za wok moraju biti iseckani unapred, jer na jakoj vatri se sve mnogo brže priprema.

Kad ste stabljike i pečurke dobro izdinstali -  sve vreme se to radi na najjačoj vatri uz stalno mešanje, dodaju se cvetiči brokolija i nekoliko minuta i oni mešaju.




Dve kašike gustina se promešaju sa hladnom vodom, doda se tamarija po ukusu i malo soli i to se izlije u wok. Na jedan veliki brokoli dodam oko 3 decilitra vode i oko četvrt decilitra tamarija. Ovo umnogome zavisi od kvaliteta gustina i toga koliko gust sos želite da napravite. Meša se dok se sos ne zgusne.







Ovo jelo se savršeno slaže sa Ivoninim tofu pirinčem. Za one koji nisu skloni mesu, tofu pirinač i brokoli wok su izvrstan obrok. Mi smo mu večeras pridružili kobasicu.