karfiol sa sojinim izdancima i wood ear pečurkama


Jedan karfiol, šaka suvih pečuraka, činija puna sojinih izdanaka i sasvim malo stajanja pored šporeta, dovoljna je za savršenu večeru ovog kišnog ponedeljka.






Još jedan wok, koji se zgotovi za veoma kratko vreme, a uz to je vraški ukusan.


Upotrebljeni sastojci:

  • karfiol od oko 1 kg
  • puna šaka suvih wood ear pečurki, potopljenih u mlaku vodu i dobro ispranih
  • manja činija sojinih izdanaka
  • dve šargarepe
  • kašikica šećera
  • nekoliko kašika ulja od uljane repice
  • nekoliko kašika soja sosa
  • kineski 5 spice začin
  • kašika brašna
  • smeđi pirinač kao prilog



Karfiolu odseći cvetiće, a stabljiku iseckati na manje komadiće. Šargarepu oljuštiti, preseći na pola po dužini i iseći na polumesece.

Ugrejati ulje u woku i pržiti prvo stabljike karfiola i šargarepu, uz stalno mešanje. Posle nekoliko minuta, dodati u sredinu kašikicu šećera i mešati dalje da se povrće karamelizuje.


Dodati cvetiće karfiola i mešati nekoliko minuta prvo njih, a zatim dodati i pečurke i sojine izdanke.

Sojine izdanke smo kupile na kineskoj pijaci u bloku 71. Prodaju se u samoposluzi na prvom spratu u onom novijem delu pijace. Spremljeni na ovaj način su veoma ukusni. Priča se i da su veoma zdravi.



Kad je povrće napola gotovo, u jednu šolju se sipa kašika brašna ( ili gustina, ako ga imate pri ruci...), razmuti sa vodom i dodaju začini i soja sos. To se uspe u wok, promeša i poklopi da povrće malo odmekne i da se sos zgusne. Dodati tople vode da sos ne bi bio pregust.

Nama je ovo večeras baš prijalo sa meko kuvanim smeđim pirinčem.






Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...