Tuesday, June 6, 2017

varivo od praziluka i krompira



Hajde mi kažite zašto praziluk mora da se prokuva pre nego što se stavi u jelo? Ima li ili nema razloga,ne znam. To je jedan od retkih kulinarskih saveta koji sam usvojila u roditeljskoj kući. Moja mama je volela da koristi, za ona vremena i bačke prostore, nove namirnice - poput praziluka, soje i blitve. Tako je ovo varivo, kao i omlet sa prazilukom bio često na našem stolu.



Upotrebila sam danas:

  • 3 struka praziluka
  • kilo mladog krompira
  • pola glavice mladog belog luka
  • dve kašike ulja
  • so, peršunov list i biber po ukusu



Praziluk se iseče na kolutove, potopi u vodu i pusti da proključa, pa se procedi.

Beli luk se sitno isecka i lagano proprži na ulju.




U malecku šerpu (to je takođe naš kućni dodatak - sva se jela kod nas spremaju u šerpenjama dostojnim omanje vojske, ali ovo ne. Ovo se stavi u posudu da bude knap puna do vrha. Što? Pa... moglo bi imati razloge, a moglo bi biti k'o iz onu priče o obaveznom odsecanju glave i repa ribi pre pečenja u rerni... Znate ono kad ćerka pita mamu što uvek odseče glavu i rep? Mama pita svoju mamu, a ova svoju. A prababa će u čudu: Zar je moguće da još uvek nemate veću rernu od moje?




Elem... ređa se red krompira, red praziluka, malo začina, pa tako do vrha. Nalije vodom, pusti da baci ključ i zaboravi na tihoj vatri sat... dva... i ne meša se nikako. Gotovo je kad se i gornji krompir skuva dobro. I baš je fino. Može biti prilog, a može i kao glavno jelo ako ste na un-dijeti, onog dana kad sme krompir.








A sad jedno letnje pitanje: Šta radi mačka u saksiji sa cvećem?
Prosto je: spava, naravno.





No comments:

Post a Comment