tikvice sa krompirom i golicomObrok koji se lako priprema i brzo smaže, a od namirnica koje najčešće uvek imamo u kući. Odličan ručak drugog dana un-dijete. A golica ovom jelu dodaje tako divnu notu i tako prijatno krcka... 
Moja treća sreća i ja smo danas otvorile sezonu vožnje bicikla na Adi. Kasno, doduše, već je polovina juna. Moram priznati da sam posle te vožnje zaspala iscrpljena. Došla su takva vremena - velike iscrpljenosti od svega. Ali smo zato, opet izvrsno ručale! Još uvek postoji snaga za lagani ples po kuhinji. A bicikl će, kao i svih godina ranije, odraditi svoje za ostalo. Zategnuće mišiće i osnažiće duh.


Upotrebljeni sastojci:

  • 4 veće tikvice
  • oko pola kg krompira
  • 3 luka
  • pola čena belog luka
  • 3 kašike golice - bundevinog semena
  • 2 kašike suvog origana
  • 2 kašike suvog peršunovog lista
  • pola šolje maslinovog ulja
  • soli i bibera po ukusu


Tikvice se iseku na trake.

Ako imate vremena (kao što ja nisam imala), posolite ih i dopustite da otpuste sok. Iscedite, pa ih tako ređajte. Dobićete hrskavije jelo. Mada, i ovako je bilo izvrsno.

Dakle, tikvice se iseku na trake, a krompir na šnite. 

Luk i beli luk se iseckaju pa prodinstaju dok ne počnu da karamelizuju. Pospu se po dnu vatrostalne posude. Slobodno možete staviti i više luka, ako ga volite. Ja sam ga seckala na kockice, ali može i na trake.

Potom se ređaju naizmenično trake tikvica i ploške krompira. 

Kad se ispuni cela posuda, kuhinjskom penzlom (ili kako god li zovete četkicu za premazivanje kolača) se po povrću rasporedi, tj. premaže mešavina ulja sa suvim začinskim travama. I sve se pospe golicom. Obilno!

Umesto golice, sasvim sigurno je dobro i sa pinjolama i pestom, makar tako kažu na blogu na kom sam i dobila inspiraciju za ovo jelo.

Peče se u rerni na 200°C pokriveno oko pola sata i još petnaestak minuta otkriveno.Broj komentara: 5:

Adrijana Bručić kaže...

Ovo izgleda zaista ukusno mljac...

Marija kaže...

Volim ovakva jela... bogata izgledom i okusom!

Aleksandra @ Vanilla&Staubzucker kaže...

Ja sam svejed, nisam vegetarijanac, niti sam vegan, ali da pitaš moju mamu, ona bi ti rekla suprotno! Eto, i ja i Mr. M. toliko obožavamo povrće da se u našoj kući životinjski proteini dosta rijetko jedu. I baš mi je ovako nešto trebalo s omiljenim mi tikvicama da malo obogatim trpezu! Super opis postupka i skoro da mi miriše kroz ekran!

Dubravka Belogrlic kaže...

Ja sve gledam te tekst te slikice ne bih li otkrila šta je golica :). Nisam jošnikad čula taj naziv za semenke bundeve . Jelo mi izgleda jako lepo u svoj svojoj jednostavnosti

Natalija - Mystic Cakes kaže...

Mmm, ovo mora da je prefino! Nisam vegetarijanac ali obožavam ovakva lagana jela od povrća, meso mi uz njih uopšte ne fali. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...