Thursday, January 5, 2017

zanosna čorba od pečuraka



Retki, ali baš retki budu momenti kad, na moje večno nanovo postavljano pitanje 'ne znam', 'nije važno', 'svejedno' ili samo sleganje ramenima bude zamenjeno imenom jela. Retki i dragoceni. I pomalo razočaravajući kad se to ime ponavlja... 'čorbu od pečuraka'...




OK, poklon je poklon, a i toliko je željeni, plus živimo u savršenom internet vremenu - između dva treptaja možemo da uletimo u ono što bolji od nas znaju. A uvek ima boljih, to je tako dobro. 
Neki dan smo gledale zajedno Julie&Julia. Pa onda još jedared - pravimo maraton sa Meril ovih praznika. I u tom filmu - otkrovenje u vezi pečuraka - treba ih pržiti u velikoj tavi, skoro svako parče(nce) zasebno - tek tako daju pravi ukus. Da citiram glavni lik: ne mogu da verujem da sam celog života pogrešno pripremala pečurke...



Pronađoh juče ovaj recept, nekog, očigledno veoma umešnog, šefa Johna... i spremih ga. Toliko je lepo mirisalo, a uz to se pokvario phone, pa nisam uspela da slikam. A pojele smo je tako brzo i bez reči, da jeste zaslužila reprizu.

"This is one of my favorite soups of all time. It is so easy. The secret to this deep, rich soup is a long slow caramelization, the key to unlocking the mushroom's magic. This is just pure essence of mushroom." - kaže dotični šef za svoju čorbu, koju ja ovde preporučujem.




Potrebni sastojci (onako kako sam je ja pravila):


  • kockica putera, ne mala
  • pakovanje pečuraka, dobro je ako ima i malo vrganja, zbog mirisa i pojačanog ukusa
  • prstohvat soli
  • kašika dve brašna
  • manji luk, iseckan na kolutove
  • malo suvog timijana
  • čen dva belog luka
  • 1 l pileće supe, može i kocka, naravno da je prava supa bolja, ali hoćemo da uživamo, ne da se mučimo perfekcijom, zar ne?
  • pola šolje pavlake za kuvanje
  • bibera i soli po ukusu



U šerpi sa najvećim dnom koju imate, rastopiti puter, pa na njemu petnaestak minuta dinstati pečurke. Ideja je da počnu da karamelizuju, to opravdava zanosni pridev koji sam dodelila ovoj čorbi.

Izvaditi pečurke, pa ispržiti luk, i crni i beli, u istoj šerpi. Dodati putera ako je potrebno. Luk disntati isto dok ne karamelizuje.

Vratiti pečurke, umešati brašno, dodati pileći bujon i kuvati sat vremena!

Začiniti (nisam imala grančicu svežeg timijana, stavila sam suvi mleveni timijan, sasvim je ok i tako, mogu tek da zamislim kako će biti kad nabavim sveži), pa izblendati u mikseru. Ostaviti poneku pečurkicu za dekoraciju, ako se toga setite u žurbi da ovu mirisnu čorbu što pre prelijete u tanjire...






No comments:

Post a Comment