Thursday, January 5, 2017

proverena lazanja



Jedno od čuvenih Ne znam šta da kuvaš, svejedno je, skuvaj šta se tebi jede, neki dan iznebuha se pretvorilo u LAZANJU! U sred supermarketa srećom, tako da sam istog časa kupila sastojke. Prilika kad je želja iskazana nedvosmisleno jasno, se ne propušta! Samo, avaj, ovo nisam spremala skoro nikad. Sećam se nekada davno, jednom, napravih jednu i to je to. Pojelo se i zaboravilo. Mislim da lazanju sa mesom...



Ima jedna druga lazanja, sa tikvicama i pečurkama, koju obožavam, ali opet samo ja - tako da će pričekati dok na nju dođe red da se ovekoveči blogovanjem. A danas, omaž savršenom kulinarskom blogu sa proverenim receptima: Cooks and Bakes - njihova lazanja.





Kečap za lazanju
za 1 litar

  • 1 kg paradajza
  • 1 čen belog luka
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1 veliki praziluk
  • 1 ljuta papričica
  • 1-2 velike paprike, bilo koje boje
  • 1 veza peršunovog lista
  • 1 veza celerovog lista
  • 1 šolja ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica šećera, a može i više


Sve navedene sastojke, sem bosiljka i origana, grubo iseći i staviti u lonac i kad provri pustiti da se kuva oko pola sata. Skloniti sa vatre i propasirati. Vratite tako ispasiranu smesu u lonac pustite da vri par minuta. Dodajte bosiljak i origano. Čuvati u staklenim flašama sa prstnom ulja na vrhu, ili u zamrzivaču.

E sad, nisam baš poslušala sve ovo. Imala sam već pečenu papriku, tako da nisam investirala u skupu zimsku papriku, stavila sam parče korena celera umesto lista i sve sam lepo izblendala. I tako je dobro, verujem ne savršeno kao što originalni recept kaže, ali smo se izistinski zasladili...

Fil od mesa


  • 1 glavica luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica korena celera
  • 2 dl ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 kašičice Vegete
  • 1/2 l soka od paradajza
  • 1/2 l kečapa za lazanju - napravljenog po prethodnom receptu
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica bosiljka
Iseckati sitno luk i baciti ga na vrelo ulje. Dodati biber i so, i pustiti da omekne. Ubaciti meso, potpuno je svejedno koje, čak i pileće mleveno je savršeno. Mešati dok ne promeni boju i ne postane rastresito. Ubaciti sve ostale začine, a koren celera iseckati na sitne kockice, ili izrendati na krupno rende. Uliti sok od paradajza i kečap. Pustiti na tihu vatru da se krčka bar jedan sat.




Bešamel sos

  • 2 l mleka
  • 1 dl ulja
  • 100 g putera
  • 200 g brašna
  • 1-2 kašičice soli
  • kašikica mlevenog muškatnog oraha
Zagrejati mleko da proključa. Dok se mleko greje staviti u dublji lonac ulje i puter i uključite ringlu na maksimum. Kad se puter otopi sipajte brašno i so. Kad brašno počne da "vri" sipajte proključalo mleko, i mikserom mutiti 2 minuta. Sklonite sa vatre i mutite još jedan minut. Bešamel je gotov.




I još
20-ak Barilla kora za lazanju (u pakovanju ima oko 30)
Kore bariti 5-10 minuta u slanoj vodi, ne više od 10 odjednom. Kore koje se kuvaju nastoje da sve isplivaju na površinu, i da se slepe. Nije loše povremeno ih pritisnuti varjačom na dole, koliko da skliznu jedna sa druge, i da im se malo promeni raspored. Izvaditi i spusiti u hladnu vodu, pa slagati na krpu. Ako se ostave da stoje, hoće da se zalepe, zato ih treba bariti neposredno pre slaganja lazanje.




Veličina tepsije bi trebalo da bude oko 25x35 cm. Što dublja to bolje. Pre nego što krenete da slažete kore, prvo sipajte ulje u tepsiju, da pokrijete dno. Onda složite 3 kore, a na njih kutlačom sipate fil. Otprilike dve kutlače fila su dovoljne. Rasporedite fil kašikom da ravnomerno pokrije sve kore, sipajte jednu do dve kutlače bešamela. Zadnja kora ne sme da ima fil, nego se na nju sipa ostatak bešamela iz lonca, u debljini od 1 cm. Posuti kašičicom origana i kašičicom bibera.




Uključiti rernu na 225°C i staviti tepsiju unutra. Nakon što počne da vri, smanjiti temperaturu na 200°C i peći još oko 30 minuta. Pre služenje posuti parmezanom ili drugim rendanim sirom.

Iz sledećih slika biće sasvim jasno da sam imala manji pleh od onoga koji je potreban. I da me mrzelo da ređam jednu još manju lazanjicu. Baš sam lepo isprskala rernu, ali ako, vredelo je. Nismo imali strpljenja da čekamo da se ohladi, jele smo je vruću, slikale isto tako vruću, dok je fil još klizio između slojeva. Provereni recepti su se evo još jednom pokazali da to istinski jesu.









No comments:

Post a Comment