Sunday, October 30, 2016

kuglof sa paštrnjakom, jabukama i suvim grožđem



Još jedan kolač sa pomalo neobičnim sastojkom, ovaj put je to paškanat ili parštrnjak. I to sve zbog Zorice Pomoravke, koja je izabrala paškanat (paštrnjak) da bude namirnica ovomesečne kuvarigrice 'Ajme koliko nas je...'. Istina, mogla sam paštrnjak da ubacim i u neko slano jelo, kako mu se tradicionalno i piše... samo sam ove jeseni nešto baš inspirisana da ekperimentišem sa neobičnim sastojcima u kuglofima, pa sam zato izabrala ovaj recept. A mesec se opet pokazao prekratak da se igram u kuhinji koliko bih volela...






Potrebni sastojci:

  • 1/3 šolje suvog grožđa
  • 1/3 šolje plus još, sa strane, 3 kašike jabukovog sirćeta
  • 1/3 šolje tamnog ruma
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 12 kašika putera, plus koliko treba za podmazivanje pleha
  • 1 1/3 šolje tamnog šećera
  • 4 poveća jajeta, odstajala na sobnoj temperaturi
  • 2 šolje brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 kašikica cimeta
  • 1/2 kašikice sveže narendanog muškatnog oraha
  • 1/2 kašikice soli
  • 1 veća jabuka
  • 1 paškanat
  • šolja šećera u prahu
  • kašikica limunovog soka



Trećinu šolje suvog grožđa, trećinu šolje jabukovog sirćeta, isto toliko tamnog ruma i kašiku esencije vanile usuti u manju činijicu. Ostaviti tako preko noći, ili prokrčkati ovo dvadesetak minuta na laganoj vatri, i samo obavezno ohladiti pre dodavanja u kolač.




Rernu zagrejati na 175°C i podmazati pleh za kuglof.

Mikserom mešati 12 kašika putera sa 1 1/3 šoljom šećera nekoliko minuta, dok se šećer potpuno ne rastopi u puteru. Dodati jaja, jedno po jedno, neprestano miksajući smesu.

Dve šolje brašna i 2 kašikice praška za pecivo pomešati, pa prosejati. U to umešati cimet, ribani muškatni orah i so.

Sada suve sastojke pomešati sa mokrim, mikserom na maloj brzini, tek da se sve sjedini.

Oljuštiti jabuku i paškanat i narendati oba, pa ih dodati u smesu.

Procediti grožđice, a tečnost sačuvati. Dve kašike te tečnosti, sa grožđicama, takođe umešati u smesu.

Smesu usuti u kalup za kuglof, pa peći u rerni oko 45 minuta. Proveriti čačkalicom kad je gotovo.




Kad se izvadi iz rerne, ostaviti kolač da se hladi bar jedan sat.

Za glazuru pomešati šolju šećera u prahu sa 3 kašike tečnosti u kojoj su se namakale grožđice i 1 kašikom limunovog soka.

Izvaditi kolač iz kalupa i politi ga glazurom.




Dok se pekao, iz rerne se širio divan miris, koji malo vuče na karemelu. A kolač je neverovatno mek i sočan, ali zaista neočekivano divne teksture. I ukusan je zaista. Sladak taman kako bi se i očekivalo od kuglofa, a to kako glazura preseca kiselim ukusom tu slatkoću je veoma zanimljiva kombinacija ukusa.



Recept sam pronašla na sajtu Food52. Pronašla sam još jedan kolač sa paršrnjakom i javorovim sirupom, nadam se, naći ću vremena jednom da isprobam i taj recept.








4 comments:

  1. Kato,divan spoj i bas mi je delovalo na prvi pogled da je preliv bela čokolada,ali glazura sa sokom od limuna ,verujem daje i miris i ukus slatkom paškanatu koji je u kuglofu :)

    ReplyDelete
  2. To si baš dobro primetila, ta mu glazura daje poseban šmek, a već je sam kuglof i neobičnog sastava i zaista ukusan.

    ReplyDelete
  3. Kuglof prekrasno izgleda, jedino što mi je višak u receptu je paškanat :))) Nikada nisam jela paškanat sa šećerom, i od Kate je vrlo hrabro to što se upustila u eksperimenet :)

    ReplyDelete
  4. O... hvala za pohvale. Paškanat daje kolaču specifičnu teksturu i tako divno suptilan pomak u ukusu... za sve postoji prvi put... od sada u mojoj kuhinji pravilo: 'imaš li paškanat viška, gurni ga u kuglof'... preporučujem. Svakako mi je u supi dosadan.

    ReplyDelete