pita sa pečurkama i prazilukom



Radni dan, a treći po redu u četvorodnevnom ciklusu un-dijete, dakle na jelovniku treba da budu ugljeni hidrati sa povrćem. Mi se ne držimo stroge dijete, što znači da se ne lišavamo masti u ishrani, a rezultati su taman, nekoliko kila dole za mesec dana i divna raznovrsna ishrana i osećaj sitosti - ma treba li nam više?




Dakle, radni je dan, nastavu imam popodne, ujutro sam pozavršavala silu nekih drugih poslova, a trebalo bi napraviti neku pitu, ili neku testeninu sa povrćem. A povrće uz ovu dijetu bukvalno isparava iz frižidera, upada i u varivo i u salatu i u glavno jelo i jede se u velikim količinama. Ostala su od prošle veće nabavke samo dva paketa šampinjona i dva praziluka - nije neki baš izbor.

A internet, ta predivno-prelepa-super alatka je čudo i ume da smućka gozbu ni iz čega - tako naiđoh na ovaj recept za pitu na jednom sasvim super veganskom sajtu. 

Nisam vična mešenju, to ću tek da učim, i ovo je prvo prhko testo koje sam pravila u životu i to sa mašću - i nije teško, ali uopšte. Nađoh na Allrecepies, recept koji se hvali da nema šanse da ne uspe...

Pa sad... za prvi put nije loše, ali da je kao sa slika i kao iz mašte ili kao iz Bim i Bum stripa - pa i nije baš. Malo je zagorela po rubovima, i malo se cepkalo testo... ali je ukus fila apsolutno božanstven! Sledeći put ga kombinujem sa nekim drugim testom... iako ni ovo nije loše, ali su mi deca rekla da bi im se ovo više svidelo sa nekim slatkim punjenjem.







Potrebni sastojci:

za testo:


  • 4 šolje brašna
  • 1 kašikica praška za  pecivo
  • 2 kašikice soli
  • 1 2/3 šolje masti
  • 1/2 šolje vode
  • 1 jaje
  • 1 kašika sirćeta

U veću činiju za mešenje pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Umešati mast dok se smesa ne napravi ujednačeno gromuljičava.

U manjoj posudi pomešati umućeno jaje, vodu i sirće, pa dodati u smesu brašna i masti.

Mešati dok smesa ne bude jednako vlažna, podeliti u četiri loptice, uviti ih u foliju i staviti u frižider.

Posle pola sata sam dve te loptice izvadila, na pobrašnavljenoj radnoj ploči razvukla oklagijom kako sam umela, stavila u namašćenu keramičku posudu za pite, od jedne i po loptice donji deo, od pola loptice gornji, a između nadev i eto... ispade pita.



Fil:

  • dva praziluka, grubo nasečena na veće komade
  • pakovanje pečuraka
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike suvog vlašca
  • so i biber
  • pola šolje guste čorbe od pečuraka

Praziluk i pečurke izdinstati, tako da praziluk pomalo zagori, tek da pusti slast. Dodati beli luk, dinstati još malo, posoliti i pobiberiti po ukusu i umešati vlašac.

Time nafilovati pitu.





E sad, za ručak sam pravila i krem čorbu od šampinjona, pa sam imala pola šolje gustog krema od šampinjona, što se može zameniti nekom pavlakom, ako niste na ovakvoj dijeti na kojoj smo mi sada. Ili i vi napravite u isto vreme i krem čorbu - verujte na reč, vredi truda, jer fil sa prelivom, koji na oko nije nešto, je zaista veoma ukusan.



Znači, preko uprženih šampinjona i praziluka, prelijte pola šolje guste čorbe od šampinjona...


... pa preklopite drugim slojem testa.




Pekla sam ovo na 200°C, oko pola sata.








1 comment:

Dubravka Belogrlic said...

Bogata pita, kombinacija je izvrsna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...