Thursday, February 4, 2016

kolibri kuglof



Kolač izuzetnog ukusa napravljen u čast jednog novog početka.

Moja prva ćerka, Lidija - juče je počela da pleše i peva svoj san - zakoračila je u svet preduzetnika: otvorila je svoju školu - veselu školu mjuzikla Eudven. Ozbiljnu školu u kojoj se igra i peva, uči scenski nastup i svašta još od onog što je mjuziklu potrebno.


Mogla bih se sad praviti pametna da je to moglo da se nasluti još od prve predstave sa školom engleskog jezika, davne 1995, kad je imala tri i po godine. Tada nam je svima sasvim jasno pokazala koliko je pozornica mesto po meri njene duše. Morala bih ipak priznati da sam sve od sebe dala da je usmerim nekim drugim putem -  usavršavanja njene zanosno visoke matematičko - logičke inteligencije. O koliko samo jesam bila uporna u tome. Dobro, jesmo i kupovali haljinice za klavirske nastupe, nije da nismo, ali su meni draže igre - rešavanja zadataka iz matematike i fizike ipak bile ono što sam tražila da igramo više. Rezultiralo je to ipak uspešnim studijama na FON-u, malo li je...
Srećom, svako dete ima dva roditelja (i niz predaka iza njih), koji kad mu predaju mix svojih sudbina, energija, znanja, umeća, snova, mogućnosti, izdržljivosti, upornosti i onoga što umeju i mogu da podržavaju - rodi se novo i čudesno biće. Naša prva čudesna devojčica pokazuje nam kako izrasta u čudesnu ženu - igrivu i raspevanu, nepokolebljivu da korača svoje snove. I pokazuje nam da ljubav i ponos koje osećamo za nju i zbog nje nikako nema granice.



Za sve raspevane mlade ljude koji će se danas skupiti u Lidijinoj školi napravila sam ovaj kuglof - prikladnog naziva za lepršavo društvo. Kolibri kuglof je modifikacija, kažu u Severnoj Karolini veoma poznate, Kolibri torte (Hummingbird cake). A danas su se njom sladili kolibri(ći) u Eudven školi u sred Beograda.
Evo recepta:
  • 1 1/2 šolje seckanih oraha
  • 3 šolje brašna, stavila sam dve šolje običnog i jednu integralnog ražanog
  • 2 šolje šećera
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1 kašikica cimeta
  • 1/2 kašikice soli
  • 4 jajeta, lagano smućkana u penu
  • 1 3/4 šolje mlevene banane (3 veće banane)
  • 250 g konzerviranog neoceđenog ananasa
  • 3/4 šolje putera
  • 1 1/2 kašikice ekstrakta vanile
GLazura
  • 120 g krem sira
  • 2 šolje prosejanog šećera u prahu
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1 do 2 kašike mleka



PRIPREMA:

Rernu stavite da se greje na 175°C.
Pecite u njoj orahe, raspoređene preko peki papira, 8 do 10 minuta, ili dok se ne istostiraju. Promešati ih posle 5 minuta.

Pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so u povećoj činiji.

Umutiti lagano jaja, pa ih sa bananama, ananasom, puterom i ekstraktom vanile umešajte u suve sastojke, mešajući tek toliko da se sve što je suvo navlaži.




Pamažite kalup za kuglof i pospite u njega jednu šolju oraha. 

Preko oraha prespite testo.

Pecite na 175°C oko sat vremena, konsultujte čačkalicu - kad ona bude sasvim suva izvadite iz rerne i pustite da odstoji petnaestak minuta.

Izvadite iz kalupa i pustite da se sasvim ohladi. Trebaće oko 2 sata.

Glazuru počnite da pripremate tek kad se kolač ohladi. Krem sir, šećer u prahu, vanilin ekstrakt i jednu kašiku mleka temeljno izmiksajte. Drugu kašiku mleka dodajte pri kraju, kašikicu po kašikicu i mutite dok ne dobijete glatku masu. Odmah prelite preko ohlađenog kolača i pospite sa preostalim orasima.

Ako koristite naš krem sir, nemojte dodavati odmah kašiku mleka, jer bi smesa mogla biti preretka, kao što je meni bila, pa sam morala da dodam šećera...











9 comments:

  1. Fantastični sastojci, a izgleda milion dolara

    ReplyDelete
  2. Glazuru od sira nisam jos pravila. Da li treba da cuvamo kolac u frizideru zbog te glazure? Hvala unapred.

    ReplyDelete
  3. Hvala vam za komplimente! Na ovaj sam kolač naletela slučajno na internetu i činilo mi se prikladno da ga napravim za ovu raspevanu priliku, kad već nosi ime po kolibriju. Iznenadio me kako je lepo ispao. A za glazuru od sira ne znam šta bih rekla, nije potrajao kolač da bi ga stavljali u frižider... Ta je glazura uobičajena izgleda na američkom jugu. Doduše, ovaj kolač datira iz pedesetih godina, kad su oni već imali uveliko frižidere po kućama...

    ReplyDelete
  4. Divan kuglof za još lepši povod, drago mi je da su snovi tvoje ćerke ostvareni.. ♥
    Volim banane u kolačima , a na pečene orahe otkidam :)

    ReplyDelete
  5. Hvala Gaga za lepe želje. I ja baš volim kako miriše kuća kad se peče neki kolač sa bananama, a što se pečenih oraha tiče, ovaj kolač ima i ovaj sloj odgore koji se posipa, a i iznenađenje ispod... pošto se orasu uspu u kalup, pa se testo prelije preko toga. Veoma vešto smišljeno da se orasi skupe na jednom delu parčeta, a da se u ananasu i bananama uživa na drugom.

    ReplyDelete
  6. Hvala na odgovor:-) , haha shvatam, takvi smo i mi nista ne ostane kad pravim kolace.

    ReplyDelete
  7. Prosto neverovatno...mislim....sta reci..fenomenalno..ne znam sta me je vise odusevilo Lidijina skola(daske koje zivot znace) ili kolibri..ali matematicki i fizicki to sagledano resenje je.. Savrseno ..

    ReplyDelete
  8. Hvala ti Dušane za ove divne reči koje izmamljuju osmeh. Život pravi čuda veća od onoga što mi možemo da izmaštamo, samo ako imamo mudrosti i herca da mu dozvolimo...a to samo je mnogo teško postići. Ali da je lepo kad se desi, jeste...

    ReplyDelete