Monday, February 8, 2016

brzo ukiseljene rotkvice



Nakada, u jednom mom životu, kome je odavno kraj, imala sam priliku moćno da uživam uređujući knjige u našoj izdavačkoj kući. Bile su to godine u kojima se poplava malih ilustrovanih kuvara u Americi tek nazirala, a moj san je bio da kod nas objavim biblioteku lepo ilustrovanih kuvara kuhinja sa svih strana sveta. 
Prvi koji smo objavili bio je Makrobiotički kuvar. Evo jednog jednostavnog recepta iz te knjige. Kažu i nadasve zdravog - tvrde da oštar ukus ovako brzo ukiseljenog povrća osvežava i pročišćava organizam. Da prija, znam sigurno.




Potrebno je:

150 g očišćenih i narezanih rotkvica (danas sam stavila parče dajkona, nekoliko naših malih rotkvica i parče domaće bele okrugle rotkve)
100 ml umeboši sirćeta




Umeboši sirće je tečnost koja nastaje pri procesu fermentisanja vrste japanske kajsije, koju kad je fermentisana zovemo umeboši šljivom. Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Kod nas postoji sirće nastalo fermentacijom trnjina ili kajsija prema tradicionalnom japanskom receptu, pa se može i ono upotrebiti. Kažu da umeboši sirće pojačava apetit kod bolesnika, zaustavlja proces truljenja u crevima, momentalno vraća krv u bazno stanje iz kiselog, čisti organizam od otrova, pomaže kod opstipacije i smanjuje bolove.

Iseckane rotkvice stavite u dublju činiju ravnog dna.

Sirćetu dodajte 160 ml vode i zagrejte dok baci ključ. Ovim prelijte rotkvice i ostavite da se prohladi.

Može se odmah servirati, a mogu se čuvati u sirćetu dva tri dana.
Serviraju se isceđene rotkvice.
Sirće ne bacati, koristiti ga za prelivanje salate.







No comments:

Post a Comment