Saturday, November 21, 2015

ružičin kolač od rogača sa jabukama


Ovo je stoti recept na blogu, pa sam htela da postavim neki meni baš značajan recept. Jednom nekad u nekom, ne toliko davnom životu, moja drugarica mi došla na - pa malo je reći - čudno useljenje... sa iskreno velikim željama i mirisnim kolačem ... zato se ovaj kolač zove po njoj. I zato je zaslužio da se njime proslavi ovaj okrugli broj postova.

A, naša zajednička drugarica Mira, neki dan mi donela pregršt jabuka sa svog placa i eto, stoti recept vrca od drugarstva. I ukusa i mirisa. Samo ćete to morati da zamislite ili proverite sami.





Nije ispalo onako kako smo se nadali, to sa useljenjem. Kako to obično biva, život je doneo nešto drugo, ali toplina iznenađenja kad se pojavila sa osmehom i naručjem punim poklona - i ovim divnim kolačem, nikada neće isčileti iz mog sećanja.



Mnogi će možda prepoznati kolač od rogača i rendanih jabuka, koji nije teško spremiti. Preliva se glazurom od crne čokolade i obično reže na kocke. Pravila sam ga ovaj put sa glazurom od bele čokolade i sekla kao tortu, da obeležim praznik stote objave. 




Može se praviti u tepsiji ili izlivati u kalupe za mafine, kako vam volja. Ukusan je i mek. Što duže stoji, sve je bolji. Samo... nikada ne stoji dugo.





potrebni sastojci:
  • 4 jajeta
  • šolja šećera
  • šolja istopljenog putera
  • šolja brašna
  • pola šolje mleka
  • 100g rogača
  • 100g suvog grožđa ili brusnica
  • 4-5 jabuka
  • prašak za pecivo



za glazuru:

  • 100g čokolade
  • 50g putera
  • 30 ml slatke pavlake

Žumanca se umute sa šećerom, pa im se doda ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo, rogač i suvo grožđe.



Jabuke se izrendaju i dodaju u tu smesu, pa se sve - sa što manje mešanja - sjedini sa snegom od belanaca.

Peče se na 200°C oko pola sata.



Kad se kolač ohladi, prelije se glazurom: maslac i slatku pavlaku podgrejemo na laganoj vatri i u njima otopimo čokoladu.






Ovaj recept šaljem domaćici januarske kuvarigrice Ajme koliko nas je... Nikolini koja piše izvrstan food blog U slast.






No comments:

Post a Comment