Sunday, November 29, 2015

pasta al radicchio - sa lukom, radičem i orasima

Sinoć je salata sa radičem i pomorandžama planula uz ogromnu količinu mljackanja, uzdisanja i komplimenata. Radič je gorak, ne stavlja ga se puno u neko jelo, tek da doda na gorkastom ukusu. Ko voli. Nismo ni znale koliko nam se sviđa.

Ostalo je pola glavice radiča, taman da danas za ručak isprobamo ovaj divan recept, koji sam pronašla na neiscrpnom izvorištu recepata: food.com.




Potrebni sastojci:

  • 250g suve paste - večeras smo kuvale skoljkice (Conchiglie)od spelte (kupila sam ih u DM-u), i zaista smo zadovoljne ukusom testenine, mada kako nije elastična kao testenina od belog pšeničnog brašna, lomila se prilikom kuvanja i ispiranja
  • 200g radiča
  • 2 čena belog luka
  • 2 manje glavice crnog luka
  • kašika meda
  • 1/2dl suvog belog vina
  • 1/2 dl pavlake za kuvanje
  • kašika putera
  • 1 mala ljutkasta paprika, ovo samo za one koji vole ljuto, ne mora. Namerno je nisam stavila jer nisam htela da ljut ukus paprike prekrije gorkast ukus radiča.
  • 2 kašike seckanih oraha
  • 50g parmezana
  • so, biber
  • 2 kašike peršunovog lišća, po receptu svežeg,pa preprženog, a ja sam stavila sušenog


Istopiti puter u tiganju, dodati seckani luk i beli luk i, ako hoćete ljutu papričicu. Pržiti dok sastojci ne postanu slatkasti.

Dodati seckani radič i kašiku meda, pa pustiti da se karamelizuje oko minut.

Usuti belo vino i promešati, pa dodati pavlaku za kuvanje i ukuvati dok se ne zgusne.

Ubaciti seckane orahe.

Pastu skuvati po uputstvu na pakovanju, ako je niste napravili sami (eh...biće nekad u nekoj penziji možda).

Začiniti solju i biberom po ukusu.

Peršun ispržiti u ulju, dok ne postane hrskav. Paziti da ne zagori. Staviti na ubrus da se ocedi.

Pomešati pastu i sos. Garnirati parmezanom i peršunom.




Ovaj post šaljem Aleksandri, autorki bloga
Vanila&Staubzucker, koja je ovog meseca, kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., izabrala radič kao temu, uz ponovnu zahvalnost što nam je unela u kuhinju ovu divnu namirnicu. Sledeće što ću svakako probati je da u restovan krompir stavim radič.

Ova je pasta bila nešto više gorka nego što smo očekivali. Za prave ljubitelje gorkog ukusa, bila bi izvrsna. Sada mi je zapravo jasno za šta je ta ljuta papričica trebala da posluži - da izbalansira gorak ukus. Za sada je radič u salati ipak naš favorit, što se ove namirnice tiče. 









No comments:

Post a Comment