Monday, October 19, 2015

teleća džigerica sa dunjom i karamelizovanim lukom




Odrasla sam na mađarskoj kuhinji, što znači da volim mešavinu slanog i slatkog ukusa koju daje spoj voća i mesa, pa je iz toga proizišla i ideja za ovu kombinaciju. Na sajtu Jól kifőztem naiđoh na recept:  Pirított csirkemáj almával, što je kombinacija pileće džigerice, jabuka i luka... ali, kako je tema ovomesečne igre Ajme koliko nas je... dunja, stavih dunju umesto jabuke. 

Dunja se u mađarskoj kuhinji kombinuje sa mesima jačeg ukusa, poput patke ili guske, pa sam se osmelila da je ovde iskoristim da 'jačom' džigericom od pileće. Nisam pogrešila uopšte, naprotiv...




Potrebno je:


  • pola kilograma džigerice isečene na šnicle
  • malo brašna
  • 2 velika crvena luka
  • jedna dunja
  • kašikica šećera
  • kašikica aćeto balzamiko sirćeta
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • malo lumunovog soka




Dunju oljuštiti i iseći na tanje kriške i poprskati lumunovim sokom. Na dve kašike ulja kratko propržiti kriške dunje, jednako sa svih strana. Ostaviti sa strane.




Na druge dve kašike ulja pržiti luk isečen na kolutove. Pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta, pa posoliti i pošećeriti. Pirjati još pola sata povremeno mešajući. Nikako ne pojačavati vatru. 


Dodati aćeto i pirjati još 5 minuta.





Džigericu uvaljati u brašno i prepržiti na vrelom ulju (treće dve kašike) sa obe strane, pa na nju dodati dunje i karamelizovani luk.





Pirjati još nekoliko minuta i poslužiti uz rižu, palentu ili krompir.





Kristina, autorka bloga Domaćica za vas, je ovog meseca domaćica food-blogerske igrice Ajme koliko nas je..., i njoj šaljem ovaj recept sa dunjom, koju je odabrala za zadatu namirnicu ovog meseca.






3 comments:

  1. Merhabalar, çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  2. Jaaaaoooo... kako je ovo dobroooo!!! svaka cast...

    ReplyDelete
  3. Drago mi je da vam se svidelo. Ja baš volim kombinacije mesa i slatkog ukusa karamelizovanog luka i voća. Lepo je čuti da se još nekome svideo recept. Hvala!

    ReplyDelete