Wednesday, October 7, 2015

razbojnički biftek

Nekada davno, davno, u eri koju danas ni mi ne umemo više da zamislimo - bez interneta, bez mobilnih telefona, bez sto kanala na TV-u, bilo je uobičajeno i dovoljno kupiti jedan časopis nedeljno i iščitati ga od korica do korica. To je bio prozor(čić) kroz koji smo gledali svet.

Zagrebački Svijet i beogradski Bazar su bili časopisi koje je čitala moja mama, pa sam i ja zavirivala u njih. U vreme dobrih novinara, bilo je to prava poslastica. Danas sam skuvala jednu priču iz Bazara, iz serije članaka o istoriji kulinarstva.






Za razbojničku marinadu potrebno je: 
  • glavica crnog luka, 
  • 2 dl belog vina, 
  • malo soli, 
  • origano, timijan i ruzmarin

  • dva svinjska bifteka
E, sad, uz rizik da se razbojnik naljuti što mu menjam recept, u nedostatku belog vina sam sipala roze; luk sam samlela u bebi blenderu, čini mi se tako će bolje predati ukuse mesu; i dodala sam malo svežeg bosiljka u marinadu, imala sam ga baš puno...




Zalila sam meso, gurnula u frižider i zaboravila na njega par dana...



    još je potrebno:
    • dve manje glavice crnog luka
    • 2-3 kašike maslinovog ulja
    • dve manje, neoljuštene zelene tikvice
    • osrednji plavi patlidžan
    • jedna veća babura
    • šolja mlevenog paradajza
    • so, biber i bosiljak

    • listići timijana za ukrašavanje 



    Postupak:




    • na rebarca iseckati dve manje glavice crnog luka, kratko propržiti na 2-3 kašike maslinovog ulja, 


    • dodati na kolutove isečene dve manje, neoljuštene zelene tikvice 





    • i na kockice isečen osrednji plavi patlidžan 


    • i jednu veću baburu, 


    • sve zajedno još malo prodinstati, uz mešanje. 




    Zatim povrće preliti većom šoljom mlevenog paradajza, (samlela sam 4 paradajza u blenderu)



    začiniti po ukusu solju, kajenskim biberom i listićima bosiljka, odozgo staviti oba bifteka, ocedjena od marinata, pa zapeći u pećnici.



    U toku pečenja, bifteke dva-tri puta preliti sokom koji je povrće pustilo.




    Ovo je članak koji je o ovom jelu davnih osamdesetih izašao u časopisu Bazar u seriji članaka o istoriji kulinarstva: 

    ODRESCI NA RAZBOJNIKOV NAČIN

    Otkako je zaposlio novog kuvara, vlasnik pariske kafane "Kod velikih vrata" imao je razloga da zadovoljno trlja ruke: broj gostiju je naglo porastao i svi su hvalili izvanredna jela koja se odskora tu mogu dobiti. Jedan od najtraženijih specijaliteta bio je biftek s povrćem, koji je kuvar Rene nazvao "Odresci na moj način". Gosti su dolazili čak iz udaljenih krajeva grada, pa i iz obližnjih mesta, da bi uživali u izuzetno ukusnim i fino začinjenim jelima namenjenim sladokuscima.
    Doduše, promućurni gazda je brzo shvatio da je kuvar Rene neobična i tajanstvena ličnost, sa ko zna kakvom prošlošću. O tome Rene nikada nije želeo da govori, niti je voleo da mu se postavljaju bilo kakva lična pitanja. Krupan, sredovečan Rene mrko bi pogledao svakog radoznalca koji bi se odvažio da mu postavi pitanje o tome gde je ranije živeo i radio, sa kim živi i koga ima. Na sva slična pitanja njegove tamne oči, zasvodjene gustim crnim obrvama, dobijale bi preteći izgled da bi već sledećeg trenutka širokim osmehom ublažio neprijatan utisak koji je izazvao. Potom bi se ćutke, bez odgovora, okrenuo i nastavljao da radi svoj posao. Koliko se znalo, nije imao prijatelja, ni sa kim se nije družio i odbijao je da izidje iz kuhinje i upozna se sa gostima koji bi poželeli da mu lično čestitaju na izvrsnim specijalitetima. Zato je gazdu, više nego zadovoljnog Reneovim radojm, prestao da zanima i bivši i sadašnji život dragocenog kuvara.
    Na veliku žalost Renea, njegovog gazde i mnogobrojnih stalnih gostiju, posle nepune dve godine njegova uspešna kuvarska karijera grubo je prekinuta: policajci su upali u kuhinju i uhapsili ga,na prijavu nekog bivšeg mornara iz Marselja, koji ga je na ulici spazio i prepoznao. Ispostavilo se da je Rene, u Marselju poznat pod nadimkom Brzi nož, bio jedan od četvorice razbojnika koji su u marseljskoj luci pljačkali, često i ubijali pijane mornare koji su se provodili u obalskim krčmama. Prilikom jednog takvog poduhvata družina je razbijena, trojica razbojnika su uhvaćena, dok je četvrti nestao bez traga. Bio je to Rene.
    Posle dugog sudjenja sa mnoštvom svedoka, Rene je osudjen i pogubljen. A u kafani "Kod velikih vrata" i dalje su pripremani neki od njegovih specijaliteta zahvaljujući sposobnom i bistrom kuvarovom pomoćniku koji je pažljivo gledao i učio kako se šta priprema. Samo, najtraženije Reneovo jelo je promenilo naziv u - "odresci na razbojnikov način" i bilo je skuplje gotovo dvostruko.
    Gde je i od koga razbojnik Rene naučio tajne kuvarskog zanata - nikada se nije saznalo.





    Originalni recept:



    Napraviti marinadu od jedne sitno iseckane glavice crnog luka, 2 dl belog vina, malo soli, iseckanog lišća origana, timijana i ruzmarina. U ovo spustiti dva svinjska bifteka i ostaviti da postoje bar sat-dva, uz povremeno okretanje. Za to vreme na rebarca iseckati dve manje glavice crnog luka, kratko propržiti na 2-3 kašike maslinovog ulja, dodati na kolutove isečene dve manje, neoljuštene zelene tikvice i na kockice isečen osrednji plavi patlidžan i jednu veću baburu, sve zajedno još malo prodinstati, uz mešanje. Zatim povrće preliti većom šoljom mlevenog paradajza, začiniti po ukusu solju, kajenskim biberom i listićima bosiljka, odozgo staviti oba bifteka, ocedjena od marinata, pa zapeći u pećnici. U toku pečenja, bifteke dva-tri puta preliti sokom koji je povrće pustilo. Kada i meso i povrće butu gotovi, povrće preručiti u činiju za služenje, odozgo poredjati na kolutove isečene bifteke i posuti iseckanim listićima timijana. Odmah poslužiti.