Wednesday, September 30, 2015

pile u kokosovom mleku



Možda jednog dana tehnologija uznapreduje toliko da možemo preneti i ukuse na daljinu. Dotle mi prosto morate verovati na reč, a ne možete - već znam, jer slika ne prikazuje ni blizu koliko je ovako spremljena piletina fina, ali baš fina.

Meka, mirisna, slatkasto paprena, pomalo hrskava... savršena. Ovo je najbolje spremljena piletina koju sam ikada jela. A uz to je priprema baš jednostavna. Pa dok tehnologija ne uznapreduje, jedino ostaje da recept isprobate sami.






Potrebni sastojci:


  • oko kolo i po piletine - ja nisam imala toliko, pa mi je preostalo marinade u koju sam uronila danas neke smrznute batake, nikako mi se nije dalo da ovaj divan preliv propadne
  • nekoliko krompira
  • 6 kašika kokosovog mleka
  • 2 kašike soka od limuna, pretpostavljam da bi bilo veoma ukusno i sa sokom od pomorandže, grejpa ili limete
  • 2 kašike tamnog šećera
  • kašikica mlevenog đumbira
  • dva čena belog luka ili kašikica belog luka u prahu
  • kašikica suvog bosiljka
  • kašikica soli
  • kašikica mlevenog bibera




Sastojke za marinadu sjedinite i u nju uvaljajte komade piletine. Preporučujem da ostavite preko noći u frižideru da meso upije ukuse.



Krompir isečen na ploške poređajte na pouljeno dno vatrostalne zdele i preko njega poređajte piletinu.





Pecite poklopljeno na 160C, oko pola sata, pa otklopite i dopecite dok piletina ne dobije reš koricu.






Recept sam pronašla ovde.