kolač od palente sa grožđem



Iz krajeva sam gde se sir uglavnom jede uslatko, kao i palenta. Palenta sa mlekom i šećerom je bila česta večera mog detinjstva. Tek udajom i preseljenjem u Beograd sam otkrila da je i proja my soul food...

Kanda me zato ovaj recept odmah privukao, a ukus me osvojio zanavek.





Potrebni sastojci: 

  • šolja belog pšeničnog brašna (150g),
  • pola šolje palente (75g),(po originalnom receptu je trebalo bi staviti kukuruzno brašno, ali mi baš volimo palentu, pa sam pravila sa njom i baš sam zadovoljna robusnom teksturom koju sam dobila, oseća se jasno palenta pod jezikom - ko ne voli to, neka stavi brašno)
  • 1 kašičica praška za pecivo, 
  • prtohvat soli, 
  • 2 velika jajeta, 
  • dve trećine šolje šećera (100g), 
  • pola šolje ulja (1dl), Ovo je izvorno italijanski recept, pa bi trebalo koristiti maslinovo ulje. Nisam se usudila, stavila sam obično suncokretovo, da nam ne bude prejak ukus... nekog sledećeg puta možda...
  • trećina šolje mleka (0,5dl), 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile, 
  • naribana korica pola limuna, 
  • oko 2 šolje od semenki očišćenog crnog grožđa, 
  • šećer u prahu za posipanje




Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, ekstrakt vanile i naribanu koricu limuna.


Pomešati dva brašna sa praškom za pecivo, pa lagano umešati u umućena jaja.


 

Kalup za pečenje (prečnika 26 cm) namazati maslacem i posuti brašnom, pa usuti pripremljenu smesu i po njoj pobacajte polovinu zrna grožđa, jer ako bi se svo grozđe odmah stavilo, potonulo bi na dno - ovako potone samo polovina...,





...drugu polovinu posuti po polupečenom kolaču,koji se već desetak minuta pekao u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C.




Vratiti kolač u rernu i peći još oko pola sata, dok vam suva čačkalica ne (do)kaže da je gotovo. 









Recept za ovaj kolač našla sam na netu: prvo ovde, pa ovde, pa ovdegde su se pozvali na knjigu Cake Keeper Cakes, koja me oduševila, pa sam našla i blog na koji su postavljeni po knjizi pravljeni kolači ... biće novih kolača ove zime, već vidim...

...kolači & noćna muzika sa Prešlicavanja...


















Serves 8 to 10

  • 1 cup unbleached all-purpose flour
  • 1⁄2 cup yellow cornmeal
  • 11⁄2 teaspoons baking powder
  • 1⁄4 teaspoon salt
  • 2 large eggs
  • 2⁄3 cup sugar
  • 1⁄2 cup extra-virgin olive oil
  • 1⁄3 cup milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 teaspoon grated lemon zest
  • 13⁄4 cups (about 10 ounces) red seedless grapes, washed and dried
  • Confectioners’ sugar for dusting




Red Grape, Polenta, and Olive Oil Cake
HERE IS A RUSTIC Italian-style cake, fragrant from olive oil and juicy with roasted grapes. 
If you add all the grapes at once, they’ll sink to the bottom, so reserve half and scatter them on top of the cake after it’s been in the oven for 10 minutes. They’ll sink slightly but still be visible. Dust the cake with confectioners’ sugar before serving for a pretty presentation. If it is a dinner party dessert, serve it with an Italian sweet wine like Vin Santo or with small glasses of grappa.

1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 9-inch round springform pan. Whisk together the flour, cornmeal, baking powder, and salt in a medium bowl.
2. Combine the eggs and sugar in a large mixing bowl. Beat on medium-high speed until light in color and increased in volume, about 5 minutes. With the mixer on low speed, add the oil in a slow, steady stream. Turn the mixer to medium speed and beat for 1 minute. Stir in the milk, vanilla, and lemon zest on low speed.
3. With the mixer on low speed, add the flour mixture, 1⁄2 cup at a time, until just incorporated. Stir in 1⁄2 of the grapes. Scrape the batter into the prepared pan and bake for 10 minutes.
4. Scatter the remaining grapes over the top of the partially baked cake and continue to bake until the cake is golden and a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean, about 40 minutes longer.
5. Transfer the pan to a wire rack and let cool for 5 minutes. Release the sides from the pan and let the cake cool completely before dusting with confectioners’ sugar, cutting into wedges, and serving.
6. Store uneaten cake in a cake keeper or wrap in plastic and store at room temperature for up to 3 days.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...