Sunday, August 2, 2015

tarte tatin sa jabukama i trešnjama


varijanta prevrnutog kolača, nazvana po hotelu u Francuskoj u kom je nastao pre oko 130 godina

obično se pravi sa jabukama, može i sa kruškama, a ja sam imala nešto smrznutih trešanja, pa zato trešnje

karamel sa malo konjaka i voće, na lisnatom testu - prava letnja poslastica



ne verujem u slučajnost slučajnosti, iskreno verujem da svaka slučajnost ima svrhu, duboko značenje i dalekosežne posledice... ako imamo hrabrosti da je sledimo

oni kojima je slučajnost donela drugu polovinu u život, znaće o čemu pričam

kažu da je ovaj kolač posledica slučajnosti, jedna od sestara Tatin greškom je stavila kolač bez podloge u rernu... ili, po priči drugih - ispustila na pod

nevažno je šta se tačno desilo u kuhinji, mislim da je jedino važno što se odvažila da slučajnost koja se protivila pravilima ipak posluži, odvažila se, dala joj je šansu i ušla u kulinarsku istoriju

ta kuraž je slučajnosti udahnula život, donela divljenje i nezaborav

u slavu slučajnosti koja je opstala i čak se i proslavila, evo kolača da obeleži jedan divan dan





potrebni sastojci:


  • 5 jabuka, ove koje sam koristila nisu baš idealne, malo kiselije bi bile bolje, ali je i sa njima kolač veoma ukusan
  • sok od pola limuna, koji se iscedi u vodu u koju se stave oljuštene jabuke, da ne bi potamnele
  • dve tri šake trešanja, naravno bez koštica
  • nekoliko šljiva sam dodala da bih videla koji je efekat
  • 120 g šećera
  • 50 g putera, isečenog na kockice
  • malo arome vanile
  • dve kašike konjaka
  • pola paketa lisnatog testa se rastanji prema veličini posude koja će se koristiti





šećer se karamelizuje na ringli u posudi koja sme u rernu, pa se u to umeša voće i kuva desetak minuta




doda se puter

prekrije se testom, zašuška po ivicama i ubaci u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni

posle pola sata, kad karamel počne da bubri po ivicama testa, izvadi se, i veoma pažljivo okrene - vreo karamel nije za igranje



Francuzi su skloni da posegnu za giljotinom ukoliko se ovaj kolač ne jede topao

izvadite ga iz rerne, iznesete na terasu, zamolite drugu polovinu da izvadi sladoled iz frižidera... pustite mašti na volju