Sunday, August 2, 2015

pita od tikvica i kukuruza


pita puna iznenađenja: neodoljivo izgleda, zar ne? tu me je potpuno osvojila, nisam se nadala, moram priznati

priprema je sasvim jednostavna, ali...

...kad smo je probali, ostali smo potpuno zapanjeni... hrana za dušu, ukus pite koji nam je poznat i topao, savršeno ukršten sa ukusom kuvanog kukuruza





da biste poslužili ovo:






... potrebno vam je:

pola pakovanja lisnatog testa
nekoliko tanjih tikvica, od kojih jednu izdvojiti sa strane, za sam kraj pripreme
pola luka
dve šolje smrznutog kukuruza
nekoliko kašika putera
3 jajeta
dve šolje naribanom sira (ovde sam koristila tvrđu mocarelu)
origano, bosiljak, so i biber
malo parmezana za posipanje








zagrejati rernu na 180 stepeni


u većem tiganju zagrejati puter, na njemu propržiti luk i na to ribati tikvice i pržiti ih dok ne ispuste vodu 













u međuvremenu izribati sir i pomešati ga sa jajima











kad su tikvice upržene, dodati kukuruz, pržiti još malo i skloniti sa vatre











razviti lisnato testo, već prema posudi u kojoj ćete praviti pitu, tako da testo pređe ivice za nekoliko centimetara



umešati u uprženo povrće jaja i sir, začiniti po ukusu, izliti na testo







narendati odgore onu odloženu tikvicu i posuti parmezanom, pa ušuškati krajeve testa






i posle pola sata ili nešto malo više, iz rerne me zauvek osvojila ova slika:




ovako izgleda kad se izvadi

sredina, na žalost, blago padne




sačekajte da se malo prohladi, pa secite