Monday, June 22, 2015

punjeni patlidžan



Patlidžan punjen pečurkama je izvrstan prilog uz meso, veoma ukusno toplo predjelo, ali je i savršen obrok sam za sebe.

Lak je za pripremu,  a ukusan je i hladan, posle nekoliko dana.








Potrebno je:




  • 3 osrednja patlidžana
  • 50 g ribanog parmezana
  • 300 g pečuraka, ovog puta sam koristila šampinjone i lisičarke
  • malo prezli
  • veza peršunovog lista
  • dva čenja belog luka
  • jedan luk
  • parče mocarele
  • maslinovo ulje i začini (so, biber, ruzmarin, origano, majčina dušica...po izboru)









Patlidžane preseći na polovine uzdužno, zaseći na nekoliko mesta, posoliti i ostaviti ih oko sat okrenute presečenim delom na dole da ispuste gorčinu.







Gljive iseći na listiće,  ispirjati na malo ulja sa lukom, dok sva voda ne ispari.









Patlidžane ocedite, malo properite i izdubite, tako da od njih napravite posude koje ćete puniti.


Sredinu iz patlidžana naseći na kockice i pirjati na malo ulja sa belim lukom. Dodati sitno seckani peršun, prezle i parmezan i sve pomešati sa pirjanim pečurkama.


Začiniti po ukusu.





Patlidžane poređajte u nauljenu tepsiju, napunite nadevom i na vrh rasporedite kocke mocarele.

sve zalijte sa malo ulja i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumene, sir se rastopi, a patlidžani omekšaju.

Ako vidite da sir prebrzo poprima boju, prekrijte komadom peki papira ili alu folije, koje ćete skinuti par minuta pre kraja pečenja.












ovo jelo šaljem Jeleni, autorki bloga: Jelina jela, koja je kao domaćica kuvarigrice: Ajme koliko naszadala temu: patlidžan.